נמרוד ניר ואסא שפירא בשיחה עם גלובס על החברה הישראלית והתקשורת הישראלית בצל המערכה הצבאית:
עלייה בקיטוב בישראל
בחינת הרייטינג של מהדורות החדשות המרכזיות בימי חול בחודש ינואר מצביעה על כך שמדובר בנתונים דומים יחסית שנעים בין 6% ל-7%. כלומר, קרב צמוד בין שני ערוצים, למרות שאחד מהם מצויד לכאורה בנכסים משמעותיים יותר ובניסיון רב יותר.
בשיחה עם גלובס מסביר אסא שפירא, ראש מסלול שיווק ופרסום בחוג לתקשורת באוניברסיטת תל אביב, כיצד התחולל השינוי. "בתחילת המלחמה כולם חיפשו להתכנס – הצד הימני בערוץ 14, והשאר בקשת 12. במילים אחרות, ערוץ 13 הוא המפסיד העיקרי".
הדברים הללו מגובים במחקר ששפירא הוא חלק ממנו. מדובר בצוות מחקר משותף של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב, שבאמצעות מכון אגם בוחן מדי שבוע את השינויים בעמדות הציבור בעקבות אירועי אוקטובר. הסקר האינטרנטי נערך בקרב כ־2,000 נשאלים, כולל החברה הערבית.
"מצאנו שהקיטוב בחברה הישראלית עלה מאז פרוץ המלחמה", אומר שפירא. "זה לא שהמצב היה בריא לפני זה, בשל הרפורמה המשפטית, אבל במלחמה כל אחד מהצדדים הפוליטיים האשים את האחר באחריות למחדל. אנשים לא רוצים לאתגר מבחינה פסיכולוגית את תפיסת עולמם, הם מעדיפים מידע שמאשש את השקפתם, וזה משפיע על בחירת המדיה שלהם".
המחקר מחדד את העובדה שהבחירה מהיכן לצרוך את המידע לאו דווקא מושפעת מאיכות המידע המשודר. "בדקנו מה חושבים הצופים על הערוצים לפי אמינות, אובייקטיביות ומקצוענות. ניתן לראות שצופי ערוץ 14 צורכים ממנו מידע למרות שהם יודעים שהוא לא מספק תמונה חדשותית טובה על המציאות. בקרב מצביעי הקואליציה, רק 70% סבורים שהוא אמין, 45% סבורים שהוא אובייקטיבי (היתר: מוטה פוליטית), ו־62% מאמינים שהוא מקצועי.
"זה סיכון גדול שכל אחת מהקבוצות בישראל עוטפת את עצמה בתיבות תהודה, כיוון שכך אין מקום לדיון שבו ילובנו הדעות, כדי לייצר עמדה עמוקה יותר לגבי המציאות הפוליטית בישראל. ככל שניחשף פחות, העמדות שלנו יהיו יותר ויותר קיצוניות".
ומה קורה ביחס לרשת 13? בקרב הצופים המזוהים עם האופוזיציה, 85% מאמינים כי הוא ערוץ אמין, 66% מאמינים שהוא אובייקטיבי, ו־80% תופסים אותו כמקצועי. בקרב מצביעי הקואליציה, התמונה הפוכה: 61% סבורים שהוא אינו אמין, 74% מאמינים שהוא מוטה פוליטית, ו־44% חושבים שאינו מקצועי דיו.
לדברי נמרוד ניר, שהוביל את המחקר ומשמש כחוקר פסיכולוגיה פוליטית באוניברסיטה העברית, "לא האויב מדרום ולא האויב מצפון, הקיטוב בחברה הישראלית הוא האויב הגדול מכולם. אם לא נבלום את המגמה הזו, לא נשרוד כחברה לאורך זמן. לדעתי, העלייה ברייטינג של ערוץ 14, כל עוד הוא פועל כפי שהוא פועל כרגע, היא לא אינדיקטור חיובי למי שדואג לבריאות החברה הישראלית".
לינק לכתבה: